Praca sezonowa w Hiszpanii
Kiedy kończy się zima wszystko budzi się do życia. Zwierzęta budzą się ze snu zimowego, roślinność bujnie wybucha zielenią. Rozkwitają drzewa trawy i kwiaty. W sezonie wiosenno-letnim jest tez pora na wszelkiego rodzaju owoce i warzywa. Wiadomo jedne dojrzewają w innych warunkach klimatycznych, drugie zaś potrzebują dużej ilości słońca aby mogły być soczyste i osiągnąć pełna dojrzałość. W Polsce w tym sezonie mamy zbiory truskawek, wiśni malin czy czereśni. Natomiast w Hiszpanii zbierane są wtedy bardziej egzotyczne gatunki warzyw i owoców, które również z chęcią spożywamy i kupujemy w naszych rodzimych sklepach. Praca w Hiszpanii w sezonie zbiorów to właśnie praca przy tego rodzaju warzywach czy owocach. Winogrona, nektaryny, pomarańcze a także szparagi czy soczyste pomidory to właśnie efekty pracy osób zatrudnionych przy zbiorach. Praca wydawać by się mogła lekka i przyjemna jednak jest to ciężka praca fizyczna. Niektórzy pracownicy przy dużych plantacjach pracują po 10 godzin dziennie przez sześć dni w tygodniu. Dodając do tego nierzadko palące słońce oraz wysoka temperaturę, daje nam niezbyt komfortowe warunki pracy. Wiele osób jednak decyduje się na takie zatrudnienie, ponieważ daje ono możliwość zarobienia pieniędzy w dość krótkim czasie. Wyjazdy do prac sezonowych nie trwają długo. Jest to zaledwie kilka tygodni pracy przy danym zbiorze. Można więc szybko zarobić w krótkim czasie, jednak trzeba się przygotować na ciężkie warunki pracy fizycznej.
Leave a comment