Hiszpania i jej narodowa kuchnia

hiszpania3Każdy region świata ma swoją narodowa kuchnię, która wyróżnia go spośród innych regionów i prezentuje, co najlepszego można zjeść w tym miejscu. Przeważnie kuchnia taka obfituje w produkty, które są łatwiej dostępne w danej szerokości geograficznej i ze względu na klimat. Przykładowo – w kuchni śródziemnomorskiej dominują owoce morza, egzotyczne owoce i warzywa, dużo mniej jada się ziemniaków czy drobiu. Z kolei dieta północna obfituje w ryby morskie, grzyby, kasze, ziemniaki i mięso zwierząt rzeźnych. Kuchnia hiszpańska jest bardzo specyficzna, za to bardzo typowa dla regionu śródziemnomorskiego. Możemy się w niej zatem spodziewać obfitości ryb i owoców morza pochodzących z Atlantyku, a zatem tych najbardziej cennych dla zdrowia. Oprócz tego w Hiszpanii produkuje się dużo mleka i przetworów mlecznych – głównie serów. Hiszpańska kuchnia nie należy do pikantnych, jest za to bardzo aromatyczna i smaczna. Najpopularniejsze hiszpańskie potrawy, to oczywiście: paella, gazpacho, calamari, tortilla czy chorizo. Istnieje wiele wersji tych potraw, zatem aby sięgnąć po te najbardziej tradycyjne, warto byłoby udać się do regionów, z których te potrawy pochodzą. Kuchnia tego regionu jest bardzo aromatyczna i pobudzająca apetyt, a jednocześnie sycąca i lekka. Kojarzy się z bogactwem kolorów i smakowitymi owocami morza, warzywami i owocami, których trudno uświadczyć w innych regionach świata. Z pewnością warto spróbować odtwarzania niektórych hiszpańskich potraw, ponieważ są naprawdę smakowite i trudno zapomnieć o ich smaku.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*