Praca na winnicy

spain44Kuchnia hiszpańska oparta jest przede wszystkim na wołowinie, rybach i owocach morza. Do tego ważnym aspektem diety iberyjskiej jest wino, które w tym kraju ma idealne warunki do uprawy. Deszczowe, aczkolwiek ciepłe zimy oraz gorące lata sprawiają, że tutejsze winnice produkują dużą ilość tego szlachetnego trunku. Dobra jest także gleba w Hiszpanii, która w większości jest nieurodzajna pod na przykład zboża, ale wręcz wymarzona pod winogrona, które wymagają dość skromnych warunków glebowych. W Hiszpanii produkuje się przede wszystkim wina czerwone, które są wyjątkowo doceniane przez konsumentów. Duża ilość winnic wymaga także i odpowiedniego przygotowania pracowniczego. Zwłaszcza w sezonie zbiorów poszukiwani są pracownicy, którzy mogą przyjechać na kilka tygodni zając się praca na przykład podczas zbiorów. Należy tu zaznaczyć, że większość wielkich winnic korzysta podczas zbiorów z kombajnów, które zbierają winogrona. Jednak wszystkie mniejsze winnice, oraz te ze znaczkiem bio wymagają pracy ludzkich rąk. Pracownicy z naszego kraju są w tym przypadku wyjątkowo cenieni, gdyż pracują solidnie oraz starają się jak najwięcej zarobić w możliwie krótkim czasie. Hiszpańscy pracodawcy nie chcą już sprowadzać pracowników z Afryki Północnej, gdyż ci ludzie zazwyczaj nie chcą później wracać do swoich krajów. Polacy poza tym są mają podobna kulturę oraz co najważniejsze ta samą religię, przez co zupełnie inaczej rozmawia się Hiszpanowi z polakiem niż na przykład z Marokańczykiem.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*